Impact of Modern Technologies on Sustainability of Food Supplies During Covid-19 pandemic - Salah al-Din Governorate as a model

Section: Article
Published
Dec 1, 2025
Pages
43-72

Abstract

This research aims to indicate the impact of modern information technology on sustainability of food supplies during  covid-19 pandemics. Researcher used observation and survey methods to collect data about trade and move of food supplies among districts of Salahuddin governorate There were (5) main techniques: communication technique  (50%), supply technique (30%), delivery technique (10%), while both storage and processing techniques formed a gathered contribution of (5%), as well as   (3), food-transportation means approved by curfew regulations :  trucks of (8-10 tons), within districts of  Salahuddin and its administrative borders with  neighboring governorates , small trucks of (2 - 3 tons), between subdistricts and small cities, while personal vehicles were used between residential neighborhoods and nearby markets.


Researcher concluded: procedures of wholesalers and retailers, regarding continuity of supply  and storage chains were done using  direct transportation programs available on social media (Facebook and Instagram), as well as  appliances on local networks  People depended on ( Facebook ) in a percentage of (80%) to know areas of (curfew), around the world   Researcher concluded that  most important problems faced  food suppliers were (6 ), (2) Natural and (4) of human origin, Natural problems were frequent cold waves , climate change and increased rainfall, which hinders transportation , increases injuries and straiten curfew procedures, Whereas human problems were (reimposing and  deleting curfew) constituting (40%),  (absence of serious preparedness) (30%), (indifference about emergency supplies, both by people or local government ), scoring (20%), while  weak network represented (10%).

References

  1. ايمن، وسامر المصطفى، الاتصال التسويقي، ط1، دمشق، سوريا، 2020.
  2. منير، حيدر، مفهوم التقنية، دلالة المصطلح ومعانيه وطرق استخدامه، ط1، بيروت، 2019.
  3. الاتحاد الدولي للاتصالات، تقرير منشور، استعمال الاتصالات وتكنولوجيا المعلومات من اجل التأهب للكوارث، والتخفيف من آثارها، جنيف، سويسرا، 2017.
  4. الأمم المتحدة، سبل التصدي لتأثير جائحة كوفيد _ 19، (تقرير العراق) تقرير منشور، روما، إيطاليا، 2020.
  5. الأمم المتحدة، منظمة والبنك الدولي، أثر فيروس كورونا على الأمن الغذائي في العراق، جنيف، 2020.
  6. الأمم المتحدة، منظمة الأغذية والزراعة، F.A.O، فيروس كورونا المستجد، روما، 2020.
  7. الأمم المتحدة، منظمة الصحة العالمية، السلامة الغذائية من الملوثات والأمراض وجائحة كوفيد_19، روما، 2020.
  8. الأمم المتحدة، منظمة الصحة العالمية، مرض فيروس كوفيد _ 19، جنيف، 2020.
  9. الأمم المتحدة، منظمة الصحة العالمية، مرض فيروس كوفيد_19، جنيف، 2020
  10. البنك الدولي، "حماية الأنسان والاقتصاد، استجابات متكاملة على مكافحة فيروس كورونا"، تقربر منشور، نيويورك،2020.
  11. طلعت عبد القادر وآخرون، ورشة اعمل حول دور الاتصالات وتكنولوجيا المعلومات في الحد من مخاطر الكوارث وأدارتها في المنطقة العربية، الرياض، المملكة العربية السعودية، 2019.
  12. لجنة الامن الغذائي، CFS، F.A.O، التغذية والنظم الغذائية، روما، إيطاليا، 2018.
  13. محمد عواد، مسؤول شعبة الثروة الحيوانية، مديرية زراعة صلاح الدين، مقابلة خاصة، 5/5/ 2021.
  14. منظمة الأغذية والزراعة F.A.O، سلاسل توريد الغذاء، روما، إيطاليا، 2019.
  15. وزارة الزراعة الأمريكية، دراسة جائحة كوفيد_19 على المحاصيل، واشنطن، 2021.
  16. https://ar.wikipedia.org//wiki/ صلاح_الدين_محافظة, التحديث 27/10/2021.
Download this PDF file

Statistics

How to Cite

ماثل عارف عبد الرزاق. (2025). Impact of Modern Technologies on Sustainability of Food Supplies During Covid-19 pandemic - Salah al-Din Governorate as a model. College of Basic Education Research Journal, 21(4), 43–72. https://doi.org/10.33899/berj.2025.Vol21.Iss4.54250
Copyright and Licensing