Impact of Modern Technologies on Sustainability of Food Supplies During Covid-19 pandemic - Salah al-Din Governorate as a model
Abstract
This research aims to indicate the impact of modern information technology on sustainability of food supplies during covid-19 pandemics. Researcher used observation and survey methods to collect data about trade and move of food supplies among districts of Salahuddin governorate There were (5) main techniques: communication technique (50%), supply technique (30%), delivery technique (10%), while both storage and processing techniques formed a gathered contribution of (5%), as well as (3), food-transportation means approved by curfew regulations : trucks of (8-10 tons), within districts of Salahuddin and its administrative borders with neighboring governorates , small trucks of (2 - 3 tons), between subdistricts and small cities, while personal vehicles were used between residential neighborhoods and nearby markets.
Researcher concluded: procedures of wholesalers and retailers, regarding continuity of supply and storage chains were done using direct transportation programs available on social media (Facebook and Instagram), as well as appliances on local networks People depended on ( Facebook ) in a percentage of (80%) to know areas of (curfew), around the world Researcher concluded that most important problems faced food suppliers were (6 ), (2) Natural and (4) of human origin, Natural problems were frequent cold waves , climate change and increased rainfall, which hinders transportation , increases injuries and straiten curfew procedures, Whereas human problems were (reimposing and deleting curfew) constituting (40%), (absence of serious preparedness) (30%), (indifference about emergency supplies, both by people or local government ), scoring (20%), while weak network represented (10%).
References
- ايمن، وسامر المصطفى، الاتصال التسويقي، ط1، دمشق، سوريا، 2020.
- منير، حيدر، مفهوم التقنية، دلالة المصطلح ومعانيه وطرق استخدامه، ط1، بيروت، 2019.
- الاتحاد الدولي للاتصالات، تقرير منشور، استعمال الاتصالات وتكنولوجيا المعلومات من اجل التأهب للكوارث، والتخفيف من آثارها، جنيف، سويسرا، 2017.
- الأمم المتحدة، سبل التصدي لتأثير جائحة كوفيد _ 19، (تقرير العراق) تقرير منشور، روما، إيطاليا، 2020.
- الأمم المتحدة، منظمة والبنك الدولي، أثر فيروس كورونا على الأمن الغذائي في العراق، جنيف، 2020.
- الأمم المتحدة، منظمة الأغذية والزراعة، F.A.O، فيروس كورونا المستجد، روما، 2020.
- الأمم المتحدة، منظمة الصحة العالمية، السلامة الغذائية من الملوثات والأمراض وجائحة كوفيد_19، روما، 2020.
- الأمم المتحدة، منظمة الصحة العالمية، مرض فيروس كوفيد _ 19، جنيف، 2020.
- الأمم المتحدة، منظمة الصحة العالمية، مرض فيروس كوفيد_19، جنيف، 2020
- البنك الدولي، "حماية الأنسان والاقتصاد، استجابات متكاملة على مكافحة فيروس كورونا"، تقربر منشور، نيويورك،2020.
- طلعت عبد القادر وآخرون، ورشة اعمل حول دور الاتصالات وتكنولوجيا المعلومات في الحد من مخاطر الكوارث وأدارتها في المنطقة العربية، الرياض، المملكة العربية السعودية، 2019.
- لجنة الامن الغذائي، CFS، F.A.O، التغذية والنظم الغذائية، روما، إيطاليا، 2018.
- محمد عواد، مسؤول شعبة الثروة الحيوانية، مديرية زراعة صلاح الدين، مقابلة خاصة، 5/5/ 2021.
- منظمة الأغذية والزراعة F.A.O، سلاسل توريد الغذاء، روما، إيطاليا، 2019.
- وزارة الزراعة الأمريكية، دراسة جائحة كوفيد_19 على المحاصيل، واشنطن، 2021.
- https://ar.wikipedia.org//wiki/ صلاح_الدين_محافظة, التحديث 27/10/2021.
Download this PDF file
Statistics
How to Cite
Copyright and Licensing

This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.






